Dobrodelnost

Dobrodelne dejavnosti RC Medana-Goriška

V klubu je osrednja dobrodelna dejavnost vsakoletna trgatev v rotary vinogradu in polnitev lastnega vina s strani znanih briških vinarjev, članov kluba:  Elvisa Bužinela, Dušana Kristančiča in Stojana Ščurka. 

Rotary vinograd kluba Medana-Goriška se nahaja pri prehodu med Vipolži in Kozano v Goriških brdih, zasajen je z 2.000 trsi avtohtone briške rebule, vključen v shemo ekološkega vinogradništva, kar narekuje minimalno uporabo fitofarmacevtskih sredstev, zatravljenost površin in odsotnost kemijskih sredstev za odstranjevanje plevelov – herbicidov. 

Rotary vinograd RC Medana-Goriška


Med našimi člani in prijatelji izberemo vinarja, ki mu pridelek zaupamo v predelavo in negovanje, priprava vina pa lahko glede na potencial osnovne surovine in posledično izbiri postopka traja tudi leto in več.

Rezultat večletnega truda je naš pridelek, Rotarysko vino, ki ga v dobrodelne namene ponujamo v steklenicah z lastno etiketo, po želji v posebni darilni embalaži ali v paketu s posebnimi kozarci.

_________________________________________________________________________________________

Prva uradna polnitev je Rebula letnik 2019 je nastala pod budnim očesom in pridno roko vinarja in trenutnega predsednika kluba Dušana Kristančiča. Vino je po stiskanju in fermentiranju v inox cisternah prešlo v rabljene 225 litrske hrastove sodčke kjer je odležalo leto dni in bilo stekleničeno novembra 2020.

Vino je suho z 12,5% alkohola, ponaša se z globoko zlato rumeno barvo, svežino in kompleksnostjo, pookus je dolg.

Polnitev 800 steklenic. 

_________________________________________________________________________________________

Druga uradna polnitev, Rebula letnik 2020 ima posebno zgodbo, nastale je iz 45 let starih trt iz rotary vinograda, kot plod zadnje trgatve pred obnovo in zasaditvijo novih trsov aprila 2021.
Pozna trgatev ekološko pridelane avtohtone rebule in do 15% ostalih belih sort (chardonnay, beli pinot, sauvignonasse) po kratki maceraciji in fermentaciji v inox posodah odleži do 12 mesecev v izbranih, rabljenih 225 litrskih hrastovih sodih, sledi stekleničenje. Vino je suho z 13,5% alkohola, ima barvo starega zlata z bakrenimi odtenki, brezhibno iskrivo in polnega, mastnega telesa. Cvetica razkošna, spominjajoča na vonjave poletja, balzamična, s pridihom eksotičnih začimb, predvsem vanilje in cimeta in sladnega karamela.

Vino je primerna spremljava za testenine z močno omako (»carbonara«, jurčki, morski sadeži), za toč z grahom in polento, razne paštete, začinjene jedi s perutnino ali ribami, jetra, plavo ribo na žaru, srednje zrele kravje sire, frtalje z bučkami, zajčka v obari…

Polnitev 800 steklenic. 

 

Za več informacij ali dobrodelni nakup se obrnite na info@rotarymedana.si